Förberedelser

batch V22Resa 1 Rayong och Koh Samet

Vi började planeringen redan under våren. Det första var att välja flyg och ganska snart valde vi bort charter som ett alternativ. Huvudanledningen var att vi inte ville åka till Phuket och eventuellt hamna på något ”svenskhotell”, och att priset för charterresan var högre än att boka allt själv. Att boka själv skapade även en större flexibilitet, vi valde exempelvis att endast boka ett par övernattningar för att ha möjlighet att flytta om vi inte gillade hotellet.

Den viktigaste webbsidan för val av resebolag var lastminute.com som ger prisförslag på reguljärflyg. Eftersom vi hade med oss tre barn var det väldigt viktigt att vi fick bra rabatter för barnen. Valet föll slutligen på Austrian Airlines som gav en bra barnrabatt. Totalt kostade biljetterna inklusive avbeställningsskydd ca 32 000 kr. Det var också viktigt att ha ett avbeställningsskydd som gjorde att vi kunde avboka utan sjukintyg. Själva bokningen gjorde vi inte via lastmuinute.com utan genom att ringa till Ticket och huvudanledningen var avbeställningsskyddet som man inte kunden beställa på webben.

batch V28 Turtle Island

Vår strategi var att tillbringa huvuddelen av tiden på Koh Samet, men vi ville inleda med några dagar på fastlandet i närheten av ön för att via hotellet boka boendet på Koh Samet. Våra huvudsakliga källor för att hitta hotell var www.sawadee.com och ww.asiatravel.com. Fördelen med Sawadee var att de hade bra kartor som var kopplade till beskrivningar av hotellen. Vi tog även hjälp av Asienguiden.se och Aftonbladet för att läsa in oss om området. Valet av hotell föll på Palmeraie Beach Hotel som låg några mil från Ban Phe - hamnen där färjorna till Koh Samet startar. Bokningen gjorde vi via www.asiatravel.com och vi betalade med kreditkort. Samtidigt bokade även taxiresa från flygplatsen till hotellet.  Vi valde att trycka in alla i ett rum på hotellet vilket kostade ca 2000 bath per natt. Bokningarna gjorde vi under sommaren.

Förberedelser innan resan

De sista månaderna innan resan var det några saker som skulle fixas. Vaccinering (kostade ca 1000 kr), ordna pass (också det ca 1000 kr) och läsa in oss ännu mer om området.

Rayong är egentligen en stad ca 20 mil från Bangkok, men är även benämningen på det strandområde som ligger mellan Ban Phe och Laem Mae Phim, en sträcka på flera mil med ganska ödsliga stränder där hotellen ligger utplacerade med ganska stora avstånd mellan dem. Hotellen har två huvudsakliga målgrupper:

1.     Turister som använder hotellen som mellanstation mot Koh Samet och stannar normalt inte mer en några dagar
2.     Thailandare som tillbringar veckoslut och helger på hotellen och de som använder hotellen för konferenser.

Koh Samet var den ö som ansågs vara mindre exploaterad än ex Koh Samui och Phuket. Det tar bara några timmar att med taxi ta sig från Bangkok till Koh Samet och det verkar många göra. Man fick även känslan av att de som tillbringade huvuddelen av sin semester i Pattaya valde att ta några dagar på Koh Samet. Då det gällde information om området så kändes Internet betydligt mer uppdaterat en de böcker (ex lonely planet) som skriver om Rayong och Koh Samet.

Packning

Utgångspunkten var att ta med sig så lite som möjligt (jag har för mig att vi checkade in med totalt ca 30 kg trots att vi fick ta med oss 100…). Fokus (förutom baskläder) var pyssel till barnen, kritor, skrivböcker och små leksaker. Annat viktigt var medicin och några flaskor gott vin då det vin som finns i Thailand är både dyrt och inte speciellt gott. Vi tog även med oss myggmedel som vi faktiskt behövde använda vd några tillfällen. 2002 var sista året med analog kamera så bildkvalitén är väl kanske inte den bästa.

gustaflejon