Till Baan Krut igen

thaijpeg013
Vår sjätte resa innehöll fyra huvudsakliga områden:

- Baan Krut 6 nätter
- Kao Lak 6 nätter
- Kao Sok 2 nätter
- Bangkok 2 nätter

Man kan säga at resan bestod av många kontraster, dels väldigt lugna och thailänska Baan Krut och Kao Sok och sedan det mer klassiskt turistiga Kao Lak och Bangkok. Båda delarna av resan har sina fördelar – det blev en riktigt bra kombination av rent slappande endast avbrutet av långa strandpromenader och helfokuserat shoppande. Baan Krutområdet rekommenderas för de som vill ha en lugn semester med stort inslag av thailändare – ofta stora grupper som mer eller mindre invaderar resorterna. Shopping kan man nästan glömma, då får man ta sig till Ban Saphan.

Stränderna är långa, breda och inte speciellt besökta. Sanden är dock lite finare i Kao Lak. Kao Lak är mer av en svenskkoloni med väldigt lite inslag av thailändare. Samtidigt är det en väldigt fin strand och väldigt fina resorter. Även shoppingen är trevlig och man kan få bra priser trots att ingångspriserna är väldigt höga – för oss som tycker att det är lite jobbigt att pruta så kan man ibland dra sig för att ge sig in i en prisdiskussion även om man kanske skulle hamna på en prisnivå som är ok.


thaijpeg039

Resan dit

Vaknade ca 0300, men hade egentligen inte somnat. Vi var iväg mot Arlanda ca 0330. Incheckningen gick bra och vi startade kl 0600 och landande i Helsingfors kl 0800 finsk tid. Planet mot Bangkok lyfte 0840 och tog ca 9 timmar. Tiden på planet slogs ihjäl med musiklyssning, bokläsning och allmänt halvslumrande. Maten på planet var som vanligt sådär, men det vet man ju efter flera Thailandresor med Finnair. När drink och snacksvagnarna kom ut var man lite osäker på vad som var gratis och vad som kostade, men snacks och starksprit fick man betala för medan läsk, öl och vin var gratis.

Barnen sov några timmar, det gjorde däremot inte jag. Planet landade före tidtabellen – ca kl 23 00 thailändsk tid, visering och bagagehämtning gick väldigt snabbt. Vi upptäckte vår chaufför ganska snabbt även om stavningen på skylten hade en del att önska, men vi satt i bilen före kl 00 00 – riktigt snabb flygplatstid.


thaijpeg027

Nu kom momentet som vi var mest oroliga för innan resan – 5 timmar bilresa mitt i natten från Bangkok till Baan Krut. Resan ner till Baan Krut gick dock väldigt bra, vi hade många raster på vägen och Chaffisen verkade inte speciellt trött. Den från resorten beställda bilen (en jättestor Van) kostade 6500 bath. Vid femtiden på morgonen var vi sedan framme vid Bayview beach Resort.

Det fanns ingen personal där så vi gick ner till stranden och tog varsin solstol och inväntade soluppgången. Vi var alla väldigt trötta, men det hindrade inte Ellinor från att sätta på baddräkt och tillsammans med Filip och Gustaf springa omkring på stranden och leka.


Barnen var lite tjuriga över att vi inte kunde få tillgång till rummen förrän efter flera timmar. Totalt tog resan från Huddinge till Baan Krut 17 timmar dörr till dörr.