Koh Sukorn

Koh Sukorn 032

 

Koh Sukorn, Sukorn Beach Bungalows  

Åker man till Thailand för mycket party, shopping och ett stort utbud av boende och matställen så kan man direkt stryka Koh Sukorn från listan. Ön är Pattayas absoluta motsats. Vi blev hämtade av resorten från Koh Kradan och resan tog ca 3 timmar. När vi anlände på Koh sukorn var det ganska grått och mulet så stranden såg ovanligt mörk ut. Sanden på Koh Sukorn är brunsvart men lika finkornig som på andra öar, lite speciellt men helt ok.

Våra rum fanns några tiotal meter stranden vid den väg som går runt ön (det finns bara en handfull bilar på ön, så det var inte så störande…) granne med ett gäng vattenbufflar. Första dagen gick åt att bekanta oss med stället och stranden och det vi snabbt kunde konstatera var att Resortens restaurang var den enda på stranden, men maten var riktigt bra så det gjorde inte så mycket, även om det alltid är kul att testa olika matställen.


Koh Sukorn 031

Inget för småbarn

Sukron Beach Bungalows är speciell på många sätt. Dels har Resorten en åldersgräns vilket innebär att barn under 7 är inte är välkomna. Det gör att området andas lugn. Nästan som att vara på hälsohem/Spa där dagarna där går ut på att äta på restaurangen, bada i havet (finns ingen pool), promenera på stranden och att ligga och halvsova i solstolarna.

Ett ganska trevligt sätt att tillbringa tiden på, Bara det att det var musikfritt i restaurangen var väldigt ovanligt för att vara Thailand som ofta har hög musik som gör att man inte ens kan höra havet eller prata med varandra i normal samtalston. Det kunde man på Koh Sukorn.


Koh Sukorn 030

Ingen Bamseklubb..

En kul sak som ägaren berättade var att man får några år sen försökt satsa på lite julfirande, men de flesta gästerna uppskattade det inte så resorten är helt julfri. Majoriteten av gästerna var svenska familjer med äldre barn blandat med lite äldre par.

Stranden var som sagt mörk, men barnen kunde roa sig med att bygga sandslott och fördämningar på stranden och speciellt att jaga krabbor. Man kan kanske tro att barnen skulle bli rastlösa där, men de kunde hålla på flera timmar på stranden, inte minst på den södra delen där man kunde passera stenarna vid lågvatten och där fanns mycket att undersöka.


Koh Sukorn 04

Utflykt runt ön

Redan andra dagen gjorde vi den första utflykten – en ö guidning. Det var en i personalen – Adam – som var vår guide. Lite fakta om ön, ca 2500 boende, alla utom en handfull är muslimer (dock väldigt liberala ex hade väldigt få kvinnor täckt hår).

Guiden berättade stolt att ön var mer eller mindre självförsörjande med Vattenbufflar till mat, odlig av div sädesslag, vattenmeloner och annat. Fiske och gummiodling var huvudsysselsättningar på ön och en gummiplantage blev det första stoppet. Arbetet med att utvinna gummit inleds varje natt kl 0100 med att man skär en ny fåra i trädet för att sedan bearbeta rå gummit senare under dagen. Vi besökte även en kvinna som ägnade sig åt batikmålning, en vattenmelonodling och hamnen där för övrigt den enda vita sanden på ön finns.

Tydligen har man försökt att bygga ett hotell där, men det har inte blivit så. Vi fick även promenera igenom en del av byarna Hela turen var väldigt avslappnad och kul då man direkt fick en bra bild av vad ön hade att erbjuda (typ ingenting då det gäller shopping och restauranger). Som mest är det ca 80 hotellsängar på ön så efterfrågan på matställen och hysterisk shopping är ju inte så stort.


Koh Sukorn 020

Koh Laoliang

Den andra utflykten gjorde vi den fjärde dagen – Snorkeltur med besök på Koh Laoliang som ligger väster om Sukorn. Båtresan till snorklingsområdet tog ca 1 timme och det var ett riktigt bra område med många olika sorters korallfiskar. Det ovanliga var att vi var nästan ensamma, annars brukar man ju samsas med flera hundra andra i orangea flytvästar. Efter snorklingen åkte vi till Koh Laoliang för att äta lunch. Den ön hade helt fantastisk, kritvit strand med många ovanliga snäckor och genuin i det avseende att det inte fanns något turistboende där – det var bara några skjul där fiskare bodde. En ö med en extrem potential för att ta emot turister, men det var skönt att det var så oexploaterat. Ett annat pittoreskt inslag var att två av de boende på ön promenerade med k-pistar på ryggarna (intressant hur man reagerar på sådant, man blir inte rädd utan ser det mest som ett spännande inslag). Ön var absolut värt ett besök även om det var mycket krossat glas på stranden så man var tvungen att se upp (eller ner). Även resan hem blev en upplevelse så det hade börjat blåsa upp och vågorna växte. Det blev ett rejält studsande – lite som att åka Ribbåt. Roligt ett tag, men snart ganska jobbigt. Barnen gillade det dock. Båten flög helt fritt från vattenytan flera gånger och landade med en kraftig duns. Utflykten som helhet var ändå absolut värd att genomföra.


Koh Sukorn 025

Fisketuren

Den tredje utflykten gjorde vi dagen innan vi skulle åka därifrån och det var en fisketur. Vi hade pratat med några andra gäster som hade genomfört turen och de var mycket nöjda. Vi drog iväg ganska tidigt, vid halv 9 tiden och redan efter ca 20 minuters resande så började vi fiska.

Nästan direkt fick vi napp och när resan var slut så hade vi fått över 20 fiskar – en riktigt lyckat fisketur med andra ord. Sen att vi fick fiskarna tillagade av restaurangen och serverade till middagen gjorde fiskedagen ännu mer minnesvärd.


Koh Sukorn 015

Sammanfattning

Som helhet är Koh Sukorn fantastiskt bra om man vill ha en avslappnad semester utan hets och stress samt om man inte absolut måste uppleva vita stränder. Personalen är de trevligaste vi träffat på under alla våra resor. 

Dock finns några negativa saker som man kan nämna, dels så hade det varit bra med kylskåp på rummen, sen hade alla rummen AC, men bara lakan (inga filtar) vilket gjorde det svårt att få till rätt temperatur i rummen.

Slutligen var det en del bruna maneter i havet som bland andra en av sönerna blev brända av, kanske säsongsbetonat men gjorde att man var ganska observant när man badade. Petitesser kanske, men ändå värt att nämna.

Welcome in the demo