Koh Mook

Koh Mook
kohmook 1

Andra stoppet på julresan 2011 var Koh Mook. För att ta oss dit hade vi bokat en speedboat som tog oss via Koh Bulon, och slutligen till Koh Mook. Även denna resa gick helt ok även om motorerna på båten strulade en del. Nu hade vi tidigare sett Koh Mook på avstånd då vi på den förra resan bodde på Koh Kradan och kunde se stranden kring Charlies Beach och redan då kunde konstatera att det såg riktigt trevligt ut. Det första positiva var att vi trodde att vi skulle bli avsläppta på den andra sidan av ön och sen transporteras till stranden/resorten, men vi släpptes av precis vid strandkanten kring Charlies Beach så bara några minuter efter strandning så var vi incheckade.Charlie Beach Resort
Kohmook 2

Charlie Beach resort är en väldigt stor resort med många rum på ett ganska stort område. Resorten har även pool vilket bara ett annat ställe på Mook har – Sivalai Resort. Frukosten var väldigt traditionell men helt ok. Faranag Beach heter stranden som resorten låg på och var väl ca 1000 meter lång, ganska bred och omgärdat av skog och berg. Det var extremt många svenskar som bodde där men som vanligt var det inget som störde. Sammanfattningsvis kan man säga att Koh Mook var en väldigt positiv upplevelse.

Stranden kring Charlies Beach är ganska skön. Inte speciellt lång och på den norra delen så finns det en del koraller där man kan snorkla och se ungefär samma fiskar som på turerna vid Lipe men inte i samma mängd. Men det var ändå riktigt bra, lite som att fiska – hur kul är det att göra ett kast och hela tiden få napp....

Hilltop Restaurang
kohmook 3

Resorten Charlie var helt ok, till skillnad från Lipe så hade dom gjort en rätt prioritering, ingen tv, men kylskåp. Vi bodde i två bungalows en bit från stranden men ändå inte riktigt off. Eftersom vi bara var där tre nätter så hann vi inte riktigt uppleva allt som man kunde på ön. Men det vi hann med var väldigt trevligt. Hilltop resataurang är ett måste om man ska besöka Koh Mook, bra mat och en extremt trevlig ägare. Det är en ca 15min promenad från resorten rakt in i skogen. Jag som inte har ett absolut behov att alltid vara i direkt kontakt med havet blir ställen som Hilltop perfekt. Mörkt, bra mat och mycket ljud från skogen. Sen är ägaren väldigt trevlig, mycket feel good-känsla där djur som traskar omkring borden och en pratande Pippi.
Det fanns flera andra ställen att äta på men tyvärr hann vi bara äta på ett annat ställe – JJ restaurang som hade väldigt bra mat så om man inte vill ta sig alltför långt in i skogen är det ett riktigt bra alternativ. Där kunde man även lämna in tvätt.

Emerald Cave
kohmook 4


Det är nästan obligatoriskt att besöka Emerald cave om man besöker Koh Mook. Grottan ligger bara några få minuter med båt från Farang-stranden. Vi åkte dit ganska tidigt – strax innan 9- vilket var ganska smart då vi var nästan helt själva där. För att ta sig in till grottan måste man simma 10-15 minuter i en kolsvart ”grottkorridor” som bara upplystes av guidens ficklampa. Det var relativt högt vatten som man var ganska nära grottans tak. Väl där så måste jag säga att det var riktigt fint även om det hade varit lite bättre om det var solsken - när vi var där var det ganska molnigt. En liten strand med några få träd inramat av bergväggar klädda av träd och buskar. Vi stannade där ca en halvtimme med att bara njuta och bada. Sen på vägen hem så mötte vi många på väg in till grottan så troligen var det betydligt fler besökare senare på dagen. Absolut värt ett besök. 
Annars gick dagarna åt till att bada, snorkla slappa på stranden eller vid poolen. Ganska behagligt. Det var ganska skönt att inte ha ett inte alltför späckat schema utan bara ta det lugnt.

 

Compulsury Gala dinner...
kohmook 5

Besöket på Koh Mook avslutades med den obligatoriska julaftonsmiddagen Jag måste säga att det är ett otyg med dessa obligatoriska middagar. Den som vi deltog på förra resan på Dolphin Bay var ändå helt ok med proffsiga uppträdanden och bra mat där kostnaden inte var alltför blodig. På Charlies var väl maten ok, det var uppdukat med allt från klassiska thairätter, skaldjur, fisk och grönsaker.
Underhållningen bestod huvudsakligen av dansnummer utförda av lokala skolelever (bland annat sonen till ägaren av Hilltop restaurang) och dessa jävliga lekar samt en helt ok elduppvisning. Lite komiskt att det lite längre bort på stranden var en spontan-eldshow som fick en större uppmärksamhet än det som visades upp på scenen. Det som jag retade mig mest på var att alla föräldrar som hade sina barn på scenen blev undanskuffade långt bort från scenen, det var ju dom som skulle få sitta i huvudsätet. Nu är det ju inte så att man satt och surade hela kvällen, det var helt ok, men prisvärt? Nej.

Sammanfattningsvis så var nog besöket på Koh Mook höjdpunkten på denna Thailandresa. Bra att veta är att shopping är obefintlig – i alla fall vad vi kunde se så förvänta er inte att köpa upp er på Billabongbyxor eller t-shirts. Om man är en Island Hopper så rekommenderar jag att man bör var där minst 4 nätter, kanske ytterligare några så att man bland annat kan ta en djungeltur och tid för att besöka Koh Kradan.