Grazalema del 1 20-30 mars 2024

Det här blir en lite mer matig beskrivning.

10 nätter på fyra olika ställen. Fem vandringar varav ett par stycken ganska jobbiga (om man som jag är lite överviktig och +60...). Inledning bilhyra Malaga Flygplats, första stopp Sentenil De las Bodegas för att sen tillbringa 3 nätter i Grazalema inklusive tre vandringar, två i Grazalema och en i Garganta Verde. 2 nätter i Montejaque med en vandring en bit utanför byn (Jimera de Libar). Därefter två nätter i Gaucin med en vandring i närheten av byn. Slutligen tre nätter i Malaga med besök på bland annat Picassomuseet och Malaga Museet. Vädret var bra den första delen av resan, men speciellt i Malaga var det mest moln och regn. 

Såhär i efterhand så kanske man skulle ändra rutten lite. Montejaque i sig gav inte så mycket mervärde, så de två nätter vi spenderade där kan man lika gärna dela upp i varsin extra dag i Grazalema och Gaucin. Eventuellt så skulle man även kunna korta Malaga med en dag, men hade det varit väldigt bra väder så hade det säket varit skönt att slappa en dag på stranden. 

Resan är indelad i fyra artiklar varav denna är den första.

Sammanfattning Boende

Grazalema: Apartamento el Jazmin Calle de San Daniel, väldigt bra boende. Egen lägenhet med kök. väldigt nära till det mesta i Grazalema, men som på alla andra ställen: väldigt knöligt att ta sig dit med smala gator och Google vägbeskrivning som inte var alltför bra. Dock kan man parkera gratis på torget (förutom tisdag el onsdag då det är marknad där), eller på vissa gator.

Montejaque: Posada del Fresno. Också ett bra ställe. Lite trist dock att vi första natten inte fick rummet vi bokat, utan ett utan fönster. Frukosten var också ganska tunn, men middagen var väldigt bra.

Gausin: El Patio De Catalink. Kanske det bästa boendet sett till pris och annat. Mitt i stan, en väldigt fräsch lägenhet men alla faciliteter man kan behöva. Också en lägenhet, så vi fick göra egen frukost. 

Malaga: Hotel Don Curro. Också väldigt bra boende mitt i stan, ett stenkast från bland annat katedralen. Helt ok frukost, även om "det extra" saknades. 

Andra stopp:

Setenil de las Bodegas, cool by där husen är inbyggda i berget

Garganta Verde, kombination vandring (eller mer klättring) och upplevelse. På väg mot Montejaque

Cueva de la Pileta, Väldigt häftig grotta med väggmålningar där vissa är över 25 000 år gamla. Men bara grottan i sig är fantastisk. Vi besökte grottan mellan Montejaque och Gaucin

Genalguacil, en konstnärsby en bit utanför Gaucin med rejäla serpentinvägar för att ta sig dit och ett milt sagt utmanande uppdrag att köra inne i stan...

Några saker som är bra att veta om man sammanfattar resan:
  • Engelskakunskaperna (förutom i Malaga) är extremt begränsade. Få spanjorer, inklusive de som hade boendena kunde endast knagglig engelska, så var förberedd på att antingen lära dig spanska eller läs på mycket i förväg 
  • Ska man köra bil och besöka de ställen vi gjorde så måste man vara erfaren. Både serpentinvägarna och speciellt att köra inne i byarna är en rejäl utmaning. 
  • Även om avstånd på en stadskarta kan se kort ut så kan det samtidigt vara väldigt brant, vilket det var i byarna vi besökte,  så även en promenad på några hundra meter kan vara ansträngande
  • Generellt om Spanien: de flesta restauranger har stängt mellan ca 16.00-20.00, så vill man ha en "svenskmiddag" (med start ca kl 19.00) så får man leta runt en del för att hitta något öppet
  • Vädret är inte alltid soligt och varmet i södra Spanien, så förbered dig på alla typer av väder
Till och i Grazalema

Efter att ha övernattat på Arlanda på grund av ett väldigt tidigt flyg så landade innan lunch i Malaga. Vi hade, som några gånger tidigare, hyrt bil via Brunos biluthyrning som verkligen kan rekommenderas. Allt ingår, bara lämna tillbaka bilen efter resan, inga milkostnader eller annnat. Vårt första stopp blev i byn Sentenil De las Bodegas, med hus byggda inne i berget.

Staden Sentenil De Las Bodegas

Setenil de las Bodegas

Här är ett av det mest imponerande bygget med berget som omsluter husen

Setenil de las Bodegas

Den huvudsakliga gatan med alla restauranger. Sentenil De las Bodegas är en stor turistattraktion, men när vi var där så kändes det inte alltför tångt

Setenil de las Bodegas

Staden Grazalema

En vy från norra delen av Grazalema som fotades efter vår andra vandring i och omkring staden

Grazalema

 Tjurskulpturen i närheten av torget inne i Grazalema. Google bommade för övrigt ganska rejält med vägbeskrivningen till boendet. Många förslag på enkelriktade gator, så vi var tvugna att åka omkring en del för att hitta rätt. Att att hamna fel i byar som Grazalema kan vara en riktig utmaning, extremt smala gator med svängar som är väldigt snäva.

Grazalema

Bergstoppen nordväst om byn som vi kallade för lilla Matterhorn

Grazalema

Samma bergstopp men från byn den första kvällen

Grazalema

En Påskprocession, något mer småskalig än de vi såg i Malaga senare under resan

Påsk Grazalema

Om vandringarna

De flesta av vandringarna vi gjorde utgick från boken "Walking the mountains of Ronda and Grazalema" av Guy Hunter-Watts. I rubrikerna framgår vilken av vandringarna vi tog. Boken är väldigt bra om man ska upptäcka området till fots. Några saker dock: Lägg till minst 50% i tid om du tar raster/fika vilket du kommer att behöva. Sen kan det ibland vara svårt att följa beskrivningarna, men för det mesta hade man extra hjälp av olika vandringsappar, exempelvis Komoot. Tänk dock på att mobiltäckningen och positioneringen ibland är väldigt skakig vilken kan göra att Appen kan "lura dig". 

Vandring 1, Grazalema till Benaocaz. Ungefär 12 km, ca 600 meter upp och ner. Vandring 22, 

En ganska krävande vandring. Inledningen var ganska lätt förutom att ta sig upp till startpunkten väster om Grazalema. Efter ca 3 km så blev det betydligt tyngre med många branta stigar över berget. Vi såg väldigt många Gåsgamar, speciellt på väg mot toppen. I guiden stod det att man kunde ta en buss tillbaka till Grazalema, men osäkert om det faktiskt gick. Vi tog en taxi istället som vi fixade genom att fråga i baren där vi tog avslutningsölen. 

Vandring 1 Grazalema

Starten av vandringen från den västra delen av Grazalema

Vandring 1 Grazalema

En bit upp på berget, fina vyer

Vandring 1 Grazalema

Någonstans i mitten av vandringen med kor betandes på sluttningarna

Vandring 1 Grazalema

Gåsgamarna som svävade ovanför oss. Mäktiga fåglar

Vandring 1 Grazalema, Gåsgam

En av ruinerna på väg ner mot slutmålet 

Vandring 1 Grazalema

Ett av många vackra träd 

Vandring 1 Grazalema

Getter strax innan vi anlände till Benaocaz

Vandring 1 Grazalema

Välförtjänt öl efter vandringen.

Benaocaz

Fortsättningen av resan följer i del 2 här