Kulturresa Warszawa 18-21 April 2024
Fjortonde Resan, denna gång till Polens huvudstad. Sammanfattningsvis en bra resa, men inte en av de bästa. Lite ojämt väder och ett Ölutbud som i och för sig var omfattande, men med avsaknad av höjdpunkter. Johan har bidragit med barrecensioner och bilder. Hela ölguiden kan du läsa här
Boende: Lägenhet i närheten av centralstationen, Srebrna 6. Extremt positiv överraskning. Tre separata sovrum + vardagsrum och kök/balkong. Pris under 1500 sek/natt. Väldigt modernt trots att fasaden såg ganska nedgången ut. Bra också att det fanns en livsmedelsaffär precis bredvid boendet. Dock inte i det absoluta centrum, så ca 45 min promenad till Gamla Stan.
Två heldagar:
- Torsdagen då vi mest strosade omkring och besökte några pubar
- Fredagen med promenad i Ghettots tecken, men även besök i Gamla stan och kulturpalatset. Promenaden var lite speciell då vi gick den på årsdagen av Ghettoupproret (19 April) som du kan läsa om här
- Lördagen med promenad till Praga på den östra sidan av floden Wisla
Torsdagsrundans Barstopp
Pinta, Chmielma 7/9
Före detta Mikkeller Bar med mycket sparsmakad design, numera outlet för bryggeriet Pinta. Lång rad med höga bord och barstolar. Ful bar. Ganska nytt och trist ställe. Två våningar, lite uteplatser och 20 craft beers på fat, varav 12 är från Pinta.
Goraczka Zlota, Wilcza 29
Detta blev vårt stamställe, vi var där varje dag och åt där två gånger. Litet charmigt ställe med 6-7 mörkbruna bord och tillhörande bänkar med fin patina. Väggar och tak är täckta av kapsyler och framför allt ölunderlägg. Fin liten bar med 5 fatöl – IPA, DIPA, triple sour, Lindemans Kriek och en passabel tjeckisk lager, Rohozek. Dessutom en hel del flaskor, bl.a. ett fint urval av polsk baltisk porter från småbryggerier som vi provade oss igenom. Förvånansvärt bra mat, vi åt fläsk och piroger. Trevligt par ca 55 år driver stället sedan 28 år, hon står mest i baren, han i köket. Endast klassisk bluesmusik i högtalarna.
Klassisk "Facebookbild" från Goraczka Zlota
Jabeerwocky Craft Beer Pub Warszawa, Nowogrodzka 12
Avlång lokal med nakna tegelväggar, kaklat golv. Finns också ett ointressant bakre rum. Totalt ca 15-20 bord. Har 15 craft beers på fat. Välbesökt av män i 30-35 års åldern. Ganska trist ställe, men det ölhak som har högst poäng på Ratebeer och besök bör övervägas bara pga det.
Kufle I Kapsle, Nowogrodzka 25
Ganska nytt ställe i en gammal byggnad. Ett stort rum med baren och så ett trivsamt bakre rum. Ganska hög musik och livligt. Trevlig stämning med mycket folk i 30-års åldern. Ett 20-tal öl på fat, en hel del clown-öl. Liksom Jabeerwocky ett legendariskt craft-ölställe, näst högst poäng i Ratebeer.
Specjaly Regionalne, Nowy Swiat 44
Restaurang med traditionell polsk mat. God mat, trevlig och flink personal, helt enkelt en mycket trivsam restaurang. Extra plus för att detta var det enda ställe vi hittade som hade ett bra utbud av mjöd, 5 olika sorter – en Poltorak, tre Dwojniak och en Trojniak. Ganska dyrt om man köper glas (8 cl) för 25 zloty styck, men billigt om man köper en hel 75 cl flaska för 90 zloty. Enda minus med stället är ett dåligt ölutbud.
Fredagsrundan
Nedan en grov bild av vår fredagsvandring. Inledning Kulturpalatset, sen Ghettopromenad, monument över upproret 1944, Gamla Stan, Krakowskie Przedmiescie (Typ Kungsgatan) och sen västerut mot middag/boendet.
En ganska symbolisk bild över arkitekturen i Warszawa: Längst till höger återställt hus som jämnades med marken 1944, i mitten klassiskt exempel på Brutalism (kulturpalatset) och till vänster, en av många moderna skyskrapor.
Foto taget från utsiktsvåningen i Kulturpalatset. Västerut, vårt boende låg i den rikningen ca 20 minuters promenad från palatset.
Inledningen av Ghettopromenaden, ett av många markeringar i stan som visar var muren gick
Den enda bestående delen av Ghettomuren. Gatan Żelazna
Monument över platsen där den berömda träbron förenade det gamla och nya Ghettot
Monument över området där de så kallade Ringelblum dokumenten gömdes. De flesta återfanns efter kriget och innehåller berättelser skrivna av Judar som bodde inne i Ghettot.
Judiska kyrkogården som under en tid var en del av Ghettot. Bilden tagen vid en av många monument på begravningsplatsen
Umschlagplatz. Sista stoppet innan Treblinka
MIla 18, här låg den bunker där upproret 1943 organiserades.
Upprorsmonumentet som ligger i anslutning till det Judiska museet. Väldigt välbesökt på årsdagen. Här slutade Ghettovandringen.
Krasiński Palatset som ligger i en park mellan Judiska Museet och Gamla stan
Monument upproret 1944
Nu inne i Gamla stan, mjölkbaren till vänster om Barbican åt vi lunch, var väl sådär.
Slottet
Presidentpalatset
Utanför baren Cuda Na Kiju, Nowy Swiat 6/12
Spektakulärt ställe från 2013 som är inbyggt i glas i norra delen av jättehuset (ett helt kvarter) som tidigare var kommunistpartiets högkvarter. Två våningar med sittplatser, enkla bord och stolar. Modernt med lite café-känsla. Glasväggar och spiraltrappor. 10-15 öl på fat.
Kort barstopp
PiwPaw Foksal, Foksal 16
Ställe med extremt många fatöl, bortåt 80 st, med kranarna på en vägg i två rader bakom en lång ful bar. Måste vara svårt att hålla alla i god form. Trist stort L-format ställe, kändes ödsligt och personlighetsbefriat. Undvik.
Tidig middag på Specjaly Regionalne. Notera att jag för en gångs skull drack vin...
Avslutning på Goraczka Zlota