Ölguide Warszawa 2024

Öl i Warszawa

Johan Schultz 2024

Polsk öl

Det finns idag över 300 bryggerier i Polen. De stora volymerna består av industriell lager, men det finns också en hel del mikrobryggerier idag som, liksom i Sverige, främst inspireras av amerikansk ”craft brewing”. De flesta stora bryggerierna har multinationella företag som majoritetsägare. De största märkena i Polen är Zywiec, Okocim och Tyskie. Polen är faktiskt Europas tredje största öltillverkare efter Tyskland och Storbritannien. Polen är också Europas tredje största öldrickarland per capita, efter Tjeckien och Österrike, precis före Tyskland.

20240418 170908

Ljusa lageröl av olika alkoholstyrkor dominerar marknaden, men det finns också en hel del mellanmörka och mörka lageröl. En klassisk öltyp i Polen är ”baltisk porter”, något som fortfarande bryggs också i andra länder runt Östersjön. Öltypen började främst bryggas för St Petersburg-traden på 1700- och 1800-talet, men har överlevt i många länder. Baltisk porter är söt och alkoholstark, ofta runt 8-10%, och den polska baltiska portern anses vara den bästa och produceras av många bryggerier. Exempel: Zywiec Porter, Okocim Porter, Porter Warminski, Komes Porter Baltycki, Ciechan Porter, Lwowek Porter, Pinta Imperator Baltyc ki, Kormoran Porter Warminski. En annan traditionell polsk öltyp är Grodziskie (ty Grätzer). Detta är ett alkoholsvagt (ca 2-3%) rökt veteöl, några småbryggerier producerar öltypen (Artezan, Pinta, Pracownia Piwa). Förutom vodka är Polen mest känt för världens bästa mjöd (jäst honungsvatten) som levt kvar länge pga katolska kyrkans stora behov av bivax till levande ljus. Mjöden kategoriseras genom mängden honung som använts per liter mjöd. Poltorak 720g, Dwojniak 610g, Trojniak 420g, Czworniak 320g. Ju mer honung, desto sötare, alkoholstarkare och dyrare. Renommerade kvalitetstillverkare är Spóldzielnia Pszczelarska  Apis och Pasieka Maciej Jaros.

Ölställen i Warszawa

I Warszawa finns det uppenbarligen gott om ölställen, många av dem öppnade under en boom 2010-2015 när den s.k. craft beer revolutionen drabbade Polen och mycket av Europa. Dessa ställen framställer sig själva som en motkraft som gör uppror mot storbryggeriernas industrilager och har öl från polska nystartade småbryggerier som är kraftig influerade av den tidigare amerikanska mikrobryggeri-trenden.  På kommunisttiden var det tydligare svårt att hitta ölhak som överhuvudtaget hade fatöl. Sedan kom ölställen och generiska ”irländska” pubar med industri-öl. Den äldre generationen har inte riktigt anammat vanan att gå ut och ta ett par öl vilket gör att publiken idag är generellt mycket ung på polska ölhak.

20240420 135204

Urvalet var ursprungligen huvudsakligen det som ölnördar aktiva på siten RateBeer har kommenterat och betygsatt.  Det behöver inte betyda att det är trivsamma ställen, poängsystemet övervärderar ölutbudet enligt min mening och gemütlichkeit uppskattas inte tillräckligt. Dessa relativt nya ölhak synes oftast ha en ganska avskalad och rå interiör (nakna tegelväggar är mycket populärt) som inte är riktigt insuttna än för att få en äkta patina. De flesta ölhaken verkar ha någon slags mat, med tonvikt på burgare och pizza. De ställen som vi besökte på resan 2024 är listade först.

Restauranger och ölstugor

Specjaly Regionalne, Nowy Swiat 44

Restaurang med traditionell polsk mat. God mat, trevlig och flink personal, helt enkelt en mycket trivsam restaurang. Extra plus för att detta var det enda ställe vi hittade som hade ett bra utbud av mjöd, 5 olika sorter – en Poltorak, tre Dwojniak och en Trojniak. Ganska dyrt om man köper glas (8 cl) för 25 zloty styck, men billigt om man köper en hel 75 cl flaska för 90 zloty. Enda minus med stället är ett dåligt ölutbud.

20240419 181457

 

Goraczka Zlota, Wilcza 29

Detta blev vårt stamställe, vi var där varje dag och åt där två gånger. Litet charmigt ställe med 6-7 mörkbruna bord och tillhörande bänkar med fin patina. Väggar och tak är täckta av kapsyler och framför allt ölunderlägg. Fin liten bar med 5 fatöl – IPA, DIPA, triple sour, Lindemans Kriek och en passabel tjeckisk lager, Rohozek. Dessutom en hel del flaskor, bl.a. ett fint urval av polsk baltisk porter från småbryggerier som vi provade oss igenom. Förvånansvärt bra mat, vi åt fläsk och piroger. Trevligt par ca 55 år driver stället sedan 28 år, hon står mest i baren, han i köket. Endast klassisk bluesmusik i högtalarna.

20240418 161511

Jabeerwocky Craft Beer Pub Warszawa, Nowogrodzka 12

Avlång lokal med nakna tegelväggar, kaklat golv. Finns också ett ointressant bakre rum. Totalt ca 15-20 bord. Har 15 craft beers på fat. Välbesökt av män i 30-35 års åldern. Ganska trist ställe, men det ölhak som har högst poäng på Ratebeer och besök bör övervägas bara pga det.

20240418 185521

Kufle I Kapsle, Nowogrodzka 25

Ganska nytt ställe i en gammal byggnad. Ett stort rum med baren och så ett trivsamt bakre rum. Ganska hög musik och livligt. Trevlig stämning med mycket folk i 30-års åldern. Ett 20-tal öl på fat, en hel del clown-öl. Liksom Jabeerwocky ett legendariskt craft-ölställe, näst högst poäng i Ratebeer.

Drugie Dno, Nowogrodzka 4

Intressant ställe med en air av ett gammalt elkraftverk med t.ex. gamla voltmetrar, proppskåp etc på väggarna. Nakna tegelväggar och råa väggytor förstärker industrikänslan ytterligare. Toaletterna ser ut som hissar. Ett ganska ballt koncept som gör stället värt ett besök. Två stora rum på entreplan, fler bord finns i källaren samt på en liten andra våning.  8 fatöl, flera från Maryensztadt.

20240420 161325

Same Krafty Multitap, Nowomiejska 10

Litet populärt ställe i Gamla Stan bestående av två smala rum där baren finns i det bakre. Ljust möblemang och rappade stenväggar gör stället lite annorlunda. Första rummet trevligt, det andra med baren är trist. De serverar bra öl från mindre bryggerier, drack bl.a. en bra rökbock här. 10 öl på fat. Mitt emot finns systerkrogen, se nedan.

IMG 5203

Same Krafty vis-à-vis, Nowomiejska 11/13

Samma ägare som originalet ovan. Detta ställe är dock inte alls lika trevligt. Sunkig känsla, soffor med skitigt randigt pastellfärgat tyg, allt luktade lite illa. Helt annat än ölutbud än originalet, mer amerikansk-inspirerat, mest clown-öl.  Ca 10 fatöl. Undvik.

PiwPaw Foksal, Foksal 16

Ställe med extremt många fatöl, bortåt 80 st, med kranarna på en vägg i två rader bakom en lång ful bar. Måste vara svårt att hålla alla i god form. Trist stort L-format ställe, kändes ödsligt och personlighetsbefriat. Undvik.

IMG 5165

Cuda Na Kiju, Nowy Swiat 6/12

Spektakulärt ställe från 2013 som är inbyggt i glas i norra delen av jättehuset (ett helt kvarter)  som tidigare var kommunistpartiets högkvarter. Två våningar med sittplatser, enkla bord och stolar. Modernt med lite café-känsla. Glasväggar och spiraltrappor. 10-15 öl på fat.

IMG 5211

Pinta, Chmielma 7/9

Före detta Mikkeller Bar med mycket sparsmakad design, numera outlet för bryggeriet Pinta. Lång rad med höga bord och barstolar. Ful bar. Ganska nytt och trist ställe. Två våningar, lite uteplatser och 20 craft beers på fat, varav 12 är från Pinta.

20240418 132626

Följande ställen hann vi inte med att besöka:

Czesc, Grzybowska 2

Startade som café, nu ganska litet ställe som ska ha ett antal kvalitetsöl på tapp.

Piwna Sprawa, Wolczynska 3

Ölhak som verkar ligga i ett höghusområde.

Craft Beer Muranów, Andersa 23

Enkelt ställe med två våningar norr om centrum. Bra kvalitet på ölen sägs det, 16 öl på fat.

 

Elephant Belgian Pub, Freta 19

Ställe med enbart dyra belgiska öl. Bra utbud.

Bierhalle Arkadia, Aleja Jana Pawla II 82

Bryggpub som minner om bayersk ölhall. Del av en mindre kedja.

Browar Warszawski, Haberbuscha i Schielego 2

Industriell estetik, flera våningar och ska vara lite posh (och därmed ganska dyrt). 18 öl på tapp.

Raj Piwosza, Bora-Kmorowskiego 56A

Ställe som började som ölaffär i ett bostadsområde öster om centrum. 18 tappar.

Beer Station Centrum, Lwowska 17

Ställe som drivs av vitryska landsflyktingar (pre-Lukashenko flagga bakom baren). Verkar vara en källare och ev något mer nattklubbsaktigt. 12 öl på fat, både craft och industri.

Brewski, Zurawia 32/34

Ställe med extremt stort urval av öl. 50 fatöl + massor flasköl.

Maryensztadt Craft Beer & Food, Szerok Dunaj 11

Restaurang med polska rätter påstår det medan andra säger att det är standard pubmat. Många öl från Maryensztadt-bryggeriet. Flighter kan köpas.

Hoppiness Beer & Food, Chmielma 27/31

Litet ställe med 12 fatöl. Bra hamburgare.