Öl i München 2015 och 2022


JS 2022
München är en av de historiskt viktigaste ölstäderna i världen, och den klart viktigaste när det gäller
lageröl. I Bayern började man med underjäsning (jäsning vid låg temperatur med jäststammar som
klarade av det) och påföljande kall-lagring av öl (lageröl). Detta ger rensmakande öl som domineras
av smakerna från råvarorna (malt och humle) och inte har mycket jäsningsprodukter som ger fruktiga
och kryddiga smaker som öl från Storbritannien och framförallt Belgien. Kalljäst öl finns skriftligt
belagd i Bayern sedan 1400-talet. Lagerölet industrialiserades sedan på 1830-talet där framförallt
Gabriel Sedlmayer II på Spatenbryggeriet spelade en mycket stor roll.

20220421113649 IMG 0799

Idag är den populäraste öltypen Helles, ett ljust maltbetonat lageröl. Även den betydligt beskare
pilsnern finns men detta är inte en historiskt förankrad öltyp i Bayern och dominerar inte här som
den gör i övriga Tyskland. Storbryggerierna brygger ett förvirrande stort antal ljusa lageröl med små
skillnader i styrka. Men ljusa öl är inte det traditionella München-ölet utan det är Dunkel, ett
rödbrunt till brunt lageröl med låg beska och dominerat av mjuk maltsötma och lättrostade toner.
Ljusa öl började inte bryggas i München förrän på 1890-talet, långt efter övriga Europa. Förutom ren
konservatism berodde detta på det relativt hårda vattnet i regionen som kräver mörka maltsorter för
att få ner pH värdet i lakningssteget (idag finns andra sätt att få ner pH värdet genom olika tillsatser).
Det hårda vattnet gör också att stora givor humle ger en beska som upplevs som sträv. Därför har
Bayerns traditionella öl alla låg beska (undantaget är många öl från norra delen av Bayern - Franken).
Ändå ligger världens största humledistrikt Hallertau strax norr om München.

20150417 182616
Två andra ölstilar som är mycket viktiga i Altbayern (sydöstra delen av dagens Bayern) och som måste
nämnas är bocköl och veteöl. Bock och dubbelbock är kraftiga, mjuka och maltdominerade öl med en
alkoholstyrka på 6-8.5%. Den första dubbelbocken bryggdes i Paulaner-munkarnas klosterbryggeri i
München på 1600-talet. För munkarna var ölet mer än en trevlig dryck, det var en viktig näringskälla
speciellt under de långa fasteperioderna. Paulaner-munkarna genomgick två långa fasteperioder om
året och eftersom ingen fast föda fick intas var man hänvisad till ”flytande bröd”, ett maltsött och
kraftigt öl som sedermera gavs namnet Salvator. I princip alla efterföljande dubbelbockar har namn
med suffixet –ator. Det bayerska veteölets kärnområde ligger mellan Donau och Alperna, men har
under de senaste 40 åren spridits till hela Tyskland. Veteölet är en anomali i Tysklands
bryggerinäring, det jäser vid rumstemperatur med jäststammar som ger kraftig fruktighet (typiskt
banan och röda äpplen) och fenoliska smaker (kryddnejlika). Väldigt långt ifrån det rensmakande
lagerölet. Veteölet höll på att dö ut men återupplivades av yuppies i München på 70-80 talet och ölet
har sedan dess förknippats med sommar och att ha ett veteöl i sortimentet är numera nästan
obligatoriskt för tyska bryggerier. Innan kriget fanns veteölsbryggeriet Schneider i München
(Talstrasse, se Weisses Bräuhaus), men flyttade till Kelheim nordost om stan. Klassiskt veteöl serveras
på flaska.

2015 04 16 14.03.39
Idag finns åtta bryggerier inom Münchens stadsgränser. Fem av dem är stora: Augustiner,
Löwenbräu, Hofbräu, Paulaner och Spaten-Franziskaner. De övriga tre är Hausbrauereien:
Forschungsbrauerei, Paulaner Bräuhaus och den nya Bavariabräu. Stora multinationella koncerner
äger idag några av Münchens storbryggerier - Anheuser-Busch InBev (Spaten-Franziskaner
Löwenbräu), Heineken (Paulaner). Augustiner är Münchens enda kvarvarande äldre privatbryggeri
medan den bayerska staten äger Hofbräu. Ölet i München lider numera tyvärr av en långt gången
utslätning och även felsmaker som kommer från en ekonomiskt optimerad bryggprocess och korta
lagringstider, allt typiskt för internationell industrilager. Men emellanåt får man fantastiskt goda öl
på t.ex. Augustiner och ett ställe som Forschungsbrauerei gjorde åtminstone tidigare mycket goda öl.
Allt som har med öl att göra i München är stort för att inte säga gigantiskt. Ölhallarna är magnifika,
här finns världens största Biergarten och standardmåttet för att dricka öl är en Mass, dvs en liter.
Kitschen kan vara närmast bedövande, det är mycket svårt att skilja på vad som är "äkta"; och inte,
bayrarna själva verkar inte bry sig nämnvärt. Det blir lite som att fråga sig vad som är den "äkta";
dansbandsmusiken från Värmland. Den bästa attityden är att inte bry sig om sådant utan att bara
acceptera och njuta så gott det går...
Nedan följer en förteckning på ölhallar, ölträdgårdar etc i bokstavsordning. De flesta har jag besökt
främst på 90-talet så guiden kan vara lite utdaterad, men vi besökte ju många ställen 2015. En del
ställen har jag aldrig varit på utan tagit info från andra guider. De som jag bedömt som allra mest
intressanta för ett besök denna gång har fått en gul överstrykning. De som jag tror vi besökte 2015 är
markerade med blått.

Airbräu - Münchens flygplats
Ett av världens få flygplatsbryggerier (kanske det enda?). Ligger ovanpå S-bahn stationen. Ska vara
billigt och har ölträdgård med glastak över. Har aldrig varit där.

Altes Hackerhaus - Sendlinger Strasse 14, Altstadt-Lehel
Besökte 2022. Ligger i en 1800-tals byggnad som ligger där Hacker-familjen startade sitt
Hausbrauerei 1738 (bryggeriet finns inte mer). Klassiskt ställe med bruna träpaneler och rustika
trämöbler, allt fint patinerat. Mycket grejor som har med bryggerier att göra står här och där. 5-6
träbeklädda rum plus en bakgård där tak kan skjutas ut så den funkar vid alla väder. Öl serveras som
heter Hacker-Pschorr men som numera alla bryggs på Paulaner-bryggeriet. Helles, Dunkel, Hefe-
weizen på fat, Kellerbier på flaska. Dunkel och Kellerbier bäst, de andra ölen av medelmåttig
München-standard.

Andechser am Dom - Weinstrasse 7a, Altstadt-Lehel
Att besöka om man inte kommer iväg till Andechs-bryggeriet som ligger ca 30 km sydväst från
centrum, i Andechs-klostret, se slutet av guiden under "Utflykt". Det här är förmodligen bästa stället
att dricka deras utmärkta öl inne i stan även om stället inte är något speciellt. På klostret får man ölet
direkt från trätunnor. Restaurangdelen har träpaneler och takmålningar. Finns ståplatser ute i
arkaden och bord längre ut på sommaren.

Augustiner Bräustuben, Landsberger Strasse 19, Schwanenthalerhöhe
Besökte 2022. Klassisk ölhall som ligger bredvid Augustiner-bryggeriet (detta är bryggeritappen
alltså), som trots stora krigsskador är en imponerande tegelbyggnad. Två avdelningar, en traditionell
Stüble med träpaneler och en stor hall i de gamla stallarna. Längst in i hallen finns ett stort separat
rum reserverat för bryggerianställda. Vi satt i den stora hallen som har långa stabila bord och humle i
taket. Huvudsakliga tappen i mitten av hallen. Umpa-musik i högtalarna. Inga turister, mycket
genuint, lite lägre priser än vanligt. Omotiverad personal när vi var där sent en onsdagskväll. Har hela
Augustiner-sortimentet. Augustiner Helles i mycket god form. Bör besökas.

Augustiner Grossgaststätte, Neuhauser Strasse 27, Altstadt-Lehel
Besökte 2015 (Biergarten) och 2022 (ölhallen). Augustiners stora showcase-ställe på gågatan mellan
Hauptbahnhof och Marienplatz. Här låg Augustinerbryggeriet fram till 1885. Här finns en restaurang
i Jugendstil, och utanför en mycket fin Biergarten i italiensk stil med arkad, fresker och fjuttig fontän.
Bredvid restaurangen finns en mycket stor traditionell ölhall med flera avdelningar/rum med välvda
vita tak, träpaneler, döda djur på väggarna etc. Tappen är längst in. Har hela Augustiner-sortimentet.
Ganska mycket turister pga läget, men bör ändå besökas.

Augustiner-Keller, Arnulfstrasse 52, Maxvorstadt
Besökte 2015 och 2022. Vid Hauptbahnhof. Stor trevlig Biergarten (Münchens äldsta) under fina
uppväxta lindar med plats för 5000 personer. Vid senaste besöket var ölträdgården uppdelad i en
med bordsservering och en längst in för självservering där man bär sin mat och öl på brickor och
betalar i kassor som på en stor lunchrestaurang. Det var fullt i ölhallarna inomhus vid senaste
besöket en fredagskväll om man inte bokat. Enormt fin ölhall (omgjorda fd hus för islagring) med ett
överflöd av döda djur på väggarna. Både ölträdgården och ölhallen är klassiker. Ölet serveras direkt
från trätunnorna. Detta är stället i München jag besökt flest gånger i mitt liv. Bör alltid besökas.

Augustiner am Platzl, Munzstrasse 8, Altstadt-Lehel
Nära Hofbräuhaus. Fyra stora rum (dvs ganska litet ställe för att vara München). Trevligt, men de tre
andra Augustinerställena ovan smäller klart högre.

Ayingers am Platzl, Am Platzl 1a, Altstadt-Lehel
Besökte 2015. Trivsamt ganska polerat ställe som skänker ut öl från det utmärkta bayerska Ayinger-
bryggeriet. Ligger mittemot Hofbräuhaus men är i princip turistfritt. Har uteservering också. Goda öl.

Bayerischer Donisl, Weinstrasse 1, Altstadt
Stort ställe med mycket turister. Hacker-Pschorr öl (dvs Paulaner). OK ställe med en historia som
sträcker sig bak till 1315, men nuvarande byggnad är från efter kriget. Det hela känns lite för riktat
mot turister. Umpa-umpa band på kvällarna.

Biergarten am Chinesischen Turm, Englischer Garten 3
Stor Biergarten i Engelska Parken norr om centrum. Öl från Hofbräuhaus.

Forschungsbrauerei, Unterhachinger Strasse 76, Altperlach
Besökte 2015. Numera i ny regi och ska inte vara riktigt lika bra som tidigare. Verkar ha samma
ölsorter men har förkortat namnen på ölen. Öppet 11.00-22.30.
Här följer gamla texten: Ett av Münchens tre Hausbrauereien. Detta är det minsta och här får man
det godaste ölet i München, de brygger 2-4 fantastiska öl, Pilsissimus och framför allt St Jakobus
bock. Obligatoriskt besök trots att man måste åka S-bahn till förorten Altperlach och sedan gå 10
minuter. Forskningsbryggeriet startade redan 1930, det är ingen utskänkning oktober - mars då man
koncentrerar sig på ölbryggningsforskning. Relativt enkla lokaler, finns även Biergarten. Ölet serveras
endast i Mass (1 liter) förutom till lunch då man kan få ölet även i halvlitersglas. Bör besökas.

Hirschgarten, Hirschengartenallee 1, Neuhausen
Besökte 2015. Världens största Biergarten en bit väster om centrum och med plats för 8000 sittande
och med flera utskänkningsställen från 2-3 bryggerier. Finns inhägnad med rådjur bredvid. Inga
turister.

Hofbräukeller, Innere Wiener Strasse 19, Haidhausen
Besökte 2022. Stort hus som rymmer klassisk ölhall med flera rum, covid-tester görs på övervåningen
och det finns en kockskola i källaren. Trevlig Biergarten på baksidan. Här låg Hofbräu-bryggeriet fram
till slutet av 1980-talet. Vi satt inomhus i största rummet med fin ölhallskänsla med välvda bågar i
taket och gröna träpaneler. Bastanta gamla trämöbler där stolarna har HB-tryck. Trevligt, luftigt ställe
utan att vara i absolut topp. Det finns en plakett vid ingången till minne av de tolv vänstermänniskor
som 1919 dödades av högerradikala inne i ölträdgården, bra att en sådan mörk historia inte döljs.

Hofbräuhaus, Am Platzl 9, Altstadt-Lehel
Besökte 2015 och gick igenom stället 2022. Världens kändaste ölhak. Och ja, det är en turistfälla dit
japanska turistgrupper blir skjutsade i buss och förfasar sig över stora portioner Schweinshaxe. Och

stora öl - literglas är det som finns. Men det är en fantastiskt fin ölhall. Umpa-umpa band spelar.
Vomörer finns för den överförfriskade. Även Biergarten. Det finns faktiskt en hel del lokalbefolkning
här också om man tittar lite noggrannare, åtminstone dagtid. Goda ganska lätta öl, Helles och
Dunkel. Märkligt ställe, en lätt absurd känsla infinner sig emellanåt när den bisarra kitschen känns
överväldigande. Tyvärr alldeles för mycket fulla turister på kvällstid. Besök rekommenderas endast
dagtid.

Löwenbräukeller, Nymphenburger Strasse 2, Maxvorstadt
Besökte 2015. Löwenbräus huvudsakliga utskänkningsställe, bredvid bryggeriet. Stort ställe, även om
det tydligen var dubbelt så stort fram till andra världskriget, med ett dussintal rum. En stor
rekonstruktion 1883 satte enligt källorna en ny standard för Münchens ölhallar. Enormt påkostat och
maffigt. Bordsdukar och servetter syntes för första gången på denna typ av etablissemang. Allvarligt
skadat av bomber i december 1944, färdigt återuppbyggt först på 50-talet. Vill minnas att det finns
en Maibaum (midsommarstång) därinne också. Även stor Biergarten.

Nürnberger Bratwurst Glöckl, Frauenplatz 9, Altstadt-Lehel
Besökte 2015 och satt utomhus 2022. Ett ganska litet och mycket trevligt men mörkt ställe med
mörka träpaneler, känns som något i en Bröderna Grimm saga. Över 100-årig lokal, perfekt för att
vila ut och stänga ute världen utanför. Finns även uteplatser vid Frauenkirche vid fint väder. Trevliga
tanter serverar. Paradrätterna är alla de med de små korvarna Nürnberger Rostbratwürstl som grillas
över öppen eld. Öl från Augustiner självrunnet från träfat. Bör besökas.

Paulaner Bräuhaus, Kapuzinerplatz 5, Ludwigsvorstadt - Isarvorstadt
Besökte 2015. Blev inte så imponerad av ölen. Ett av Münchens tre Hausbrauereien. Detta var
platsen för ThomasBräu innan det bryggeriet slogs ihop med Paulaner 1927. Bryggandet fortsatte
fram till andra världskriget men efter bombningar så slutade man med bryggandet och det blev en
pub. Paulaner beslutade docka att återuppta bryggandet 1989 efter omfattande renoveringar så nu
kan man dricka ett par öl med Thomas i namnet i detta Hausbrauerei. Anses vara den mest lyckade
ölhallsrenoveringen i München, marmorpelarna i restaurangen/ölhallen finns t.ex. kvar. Många rum,
bl.a. ett bibliotek. Stort hus som upptar en hel sida av Kapuzinerplatz. Biergarten finns också.

Paulaner am Nockherberg, Hochstrasse 77, Au-Haidhausen
Besökte 2022. Ganska nybyggt stort ställe i rund byggnad med bryggeri och restaurang. Biergarten
finns utanför men var stängd vid vårt besök. Stället är uppbyggt där det gamla fina Salvatorkeller låg
som brann upp 1999. I mitten av byggnaden finns bryggeriet, två stora blänkande kopparpannor är
placerade på en upphöjd del, ser ut som något man ska tillbedja. Lång bardisk nedanför. Ett brudpar
fotograferades vid pannorna vid vårt besök. Man har uppenbart kostat på sig en hel del vid

byggandet, det är snygga träpaneler, möbler och fantastiska toaletter. Det är mycket mer en
restaurang än en ölhall, lång vinlista etc. Ölen som bryggs här är Nockherberger Helles Unfiltriert och
Barnabas Dunkles Unfiltriert, den mörka riktigt god, den ljusa medelmåttig. Serverade också Salvator,
men upphälld från flaska.

Der Pschorr, Viktualienmarkt 15
Stort ställe som serverar öl ur träfat. Tror inte jag varit här.

Spatenhaus an der Oper, Residenzstrasse 12, Altstadt-Lehel
Huvudbaren är på nedre botten, restaurang på övre. Träpaneler, många rum. Servering på gatan vid
fint väder (mittemot operan).

Tegernseer Tal Brauhaus, Tal 8
Intressant eftersom det sydbayerska Tegernseer Brauhaus gör mycket bra lätta öl, se Utflykter.

Weisses Bräuhaus, Tal 7, Altstadt-Lehel
Besökte 2022. Klassisk ölhall där Schneiders hela veteölssortiment serveras (ca 10 öl) av trevliga
kvinnor i klassisk uniform. Inga krusiduller, långa bord, inte mycket pynt förutom vackra blyinfattade
fönster med veteölsmotiv, fint patinerat. Det var här som Schneider-bryggeriet låg innan det flyttade
ut från stan till Kelheim på 40-talet. Två stora vackra rum med träpaneler och fina fönster med
veteölsmotiv på bottenvåningen, fler rum på ovanvåningen. Servering på gatan vid fint väder. Här
serveras också den mycket klassiska weisswurst-frukosten (vit kalvköttkorv med söt senap och en
veteöl) som bör intas innan kl 11 (åtminstone innan kl 12). Mycket trivsamt. Bör besökas.

Utflykter utanför staden
Kloster Andechs
Besökte 2015. Detta Benediktinerkloster ligger ca 30 km sydväst om München vid Ammersee och är
ett vallfärdsmål sedan 1100-talet vilket gör det till Bayerns äldsta. Carl Orffs grav finns i
pilgrimskyrkan. Benediktinermunkar lever efter mottot "ora et labora" (be och arbeta) och förutom
jordbruk bedrivs också bryggerinäring. Här bryggs förstklassig lageröl, speciellt är deras Dunkel,
Helles och Doppelbock bra. På Heiligen-Berg finns en fin Biergarten/restaurang med utsikt över de
böljande fälten söderut och där man vid fint väder ser konturerna av Alperna. Inomhus köar man upp
för öl i Bräustüberl eller går till restaurangen Klostergasthof. Kloster Andechs är ett mycket populärt
utflyktsmål för Münchenborna, speciellt på helgerna när det kan bli ganska trångt. Kan emellanåt

vara ganska svårt att känna att det är ett religiöst vallfärdsmål och inte ett öl-industriellt komplex.
Öppettider 10-20.
By public transportation (S-Bahn S8) to Herrsching, south west of Munich (do not follow the Google Maps suggestion taking S6 and bus
951); from there an approximately 3km hike through beautiful scenery. Most of the hike is through the forest, so there is shade but also
few photo opportunities. Roughly 2/3 of the hike is uphill, and the last 1/3 is quite steep, so if you're unfit or run short of time, you can
take a bus or cab. The bus stop is right here on the traffic island in the middle of the road. Taking the car is not advisable, at least not if
you plan on drinking.
If taking the S-Bahn, small signs that state "Fußweg nach Andechs" will lead you from the Herrsching station to the abbey. At the end of
Andechsstraße, a sign points right (this is about 7 min into the walk; there is a steep hill with a staircase directly behind the sign);
however, there is an alternative route which you can take at that point by turning left and walking a small U around a couple houses.
There, you will see an obvious hiking path up to the abbey. Both ways are as beautiful as hike through the forest could be, but the
alternative path is a bit easier to climb.
The Bus line 951 runs from Herrsching S-Bahn station with some more stops within the town. The bus station in Andechs is next to the
monastery parking place. There is also another bus leaving from the Herrsching S-Bahn station, which runs more often and goes directly
to the monastery - but this bus is not operated by Munichs public transport company but by a private company [1], so you have to pay
the fare even if you have a day ticket or something. The price is 2,20 € for one way. On the other hand, Bus 951 is run by MVV so the
day pass is valid.
If you are planning a visit, try to avoid the weekends: it can get quite full. Don't be scared by a long beer line though, it moves very fast.

Söder om München

Klosterbrauerei Reutberg
Besökte 2022. Öppet dagligen 10-23. Ett gammalt kapuzinerkloster som numera enbart är ett
kooperativt ägt bryggeri och restaurang. Ligger ca 45 km söder om München, just utanför den lilla
orten Sachsenkam. Mycket fin ölträdgård med utsikt över Alperna och ett par stora träd. Inomhus
finns tre relativt små rum med enkel möblering. Utmärkta öl, Josefi Bock är en klassiker. Mycket
trevligt ställe, bör besökas och är värt omvägen speciellt vid vackert väder.
Finns olika sätt att ta sig dit: Ta BRB tåg från München Hbf till Schaftlach (ca 1h, går ca en gång i
timmen) och ta en fin 5 km promenad med början Reutbergstraße via lite skog och åkrar till byn
Sachsenkam där bryggeriet ligger. Det går också att åka S-bahn (S3) till ändstationen Holzkirchen och
ta en taxi därifrån (en dryg mil).

Bräustüberl Tegernsee, Schlossplatz 1, Tegernsee
Klassisk ölhall med uteservering och blick över sjön och Alperna. Vi satt utomhus, stora parasoll
och standard utomhusbord. Bredvid ligger bryggeriet Herzoglich Bayerisches Brauhaus
Tegernsee som brygger ganska lätta men mycket rena öl. Öppet dagligen 10-23. Möjligt att
kombinera med Kloster Reutberg. Ta BRB tåg från Schaftlach till Tegernsee (går en gång i timmen),
tar 21 minuter. Annars tåg från München Hbf till Tegernsee ca 1h 15m och går ganska ofta. Bör
besökas.

Regensburg
Brauereigaststätte Kneitinger, Arnulfsplatz 3, Regensburg
Besöktes 2022. Klassisk, traditionell restaurang/ölhak vid Kneitinger-bryggeriet, ska vara 600 år
gammalt. Finns en lång mitthall med bord och flera olika rum vid sidan om som är ganska mörka.
Tappen och köket finns vid början av hallen. Vi satt i mitthallen som är ganska ljus, men tyvärr har
det satts upp TV-skärmar ovanför borden som lyckligtvis inte var på. Moderna foton på väggarna som
inte passar in. Bra öl från Kneitinger. Bör besökas.

Spitalgarten, St. Katharinenplatz 1
Besöktes 2022. Fantastiskt fin Biergarten med eget bryggeri vid Donau och blick över domen, på en
ö nära Steinerne Brücke. Här kan man sitta en hel dag och dricka utmärkt öl och titta på Donau
som flyter förbi under pilträden. Lugnt och fint. Stenade gångar och grus vid borden. Bör besökas
speciellt vid vackert väder.

Kneitinger Keller, Galgenbergstrasse 18
Besöktes 2022. Kneitingers Biergarten ligger en bit utanför Gamla Stan, på andra sidan Hbf i mindre
fashionabla förortskvarter. Enkel ölträdgård med fina träd och tyvärr ganska nära trafikerad gata.
Inomhus i Gaststuben är det mycket trevligare. Två stora rum med mörkbruna paneler, bastanta
träbord och fina blyinfattade fönster. Har tre Kneitinger öl, dunkeln klart bättre än Helles som var
överkarboniserad.